Rasbeschrijving

Uiterlijk:
De Hollandse herder ruwhaar is een middelgrote hond met een robuuste en atletische verschijning. Deze honden hebben een rechthoekige lichaamsbouw met sterke spieren, waardoor ze zowel krachtig als wendbaar zijn. Ze hebben een goed geproportioneerde kop met een sterke en gespierde nek. De oren zijn middelgroot en driehoekig, alert en opgericht. De ogen zijn amandelvormig en meestal donker van kleur. Het meest opvallende kenmerk van de Hollandse herder ruwhaar is natuurlijk hun dichte, weerbestendige vacht. Deze vacht is ruw en ruig van textuur, wat hen beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. De vachtkleuren variëren van zandkleurig tot zilvergrijs, met donkere maskers en oren.

Karakter:
De Hollandse herder ruwhaar staat bekend om zijn uitstekende intelligentie en scherpe waakzaamheid. Deze honden zijn zeer loyaal aan hun gezin en ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren. Ze hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een natuurlijke neiging om te beschermen, wat hen tot geweldige waakhonden maakt. Ondanks hun waakzame aard zijn ze zelden agressief. Ze kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar ze zijn over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk tegenover degenen die ze kennen.

Vaardigheden:
De Hollandse herder ruwhaar is een veelzijdige werkhond met uitstekende werkvaardigheden. Ze hebben een sterke drive om te behagen en zijn zeer ontvankelijk voor training. Dit maakt hen geschikt voor verschillende taken, waaronder herden, gehoorzaamheidswedstrijden, speurwerk, en zelfs hondensporten zoals agility. Hun fysieke kracht en uithoudingsvermogen stellen hen in staat om lange uren te werken in veeleisende omgevingen, waardoor ze de voorkeur hebben van herders en boeren.

Gezondheid:
Over het algemeen zijn Hollandse herders ruwhaar gezonde honden met een lange levensduur. Ze zijn echter vatbaar voor enkele erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Regelmatige gezondheidscontroles en een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze gedurende hun hele leven gezond blijven.

Verzorging:
De ruwe vacht van de Hollandse herder ruwhaar vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en te zorgen voor een gezonde vacht. Wekelijks borstelen is meestal voldoende. Af en toe baden kan nodig zijn, vooral als ze vuil worden tijdens hun werk. Deze honden hebben een actieve levensstijl nodig en moeten dagelijks worden uitgelaten. Ze gedijen goed bij zowel fysieke als mentale uitdagingen.

Kortom, de Hollandse herder ruwhaar is een veelzijdige, intelligente, en toegewijde metgezel en werkhond die zowel fysieke als mentale stimulatie nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en staan bekend om hun indrukwekkende werkethiek, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor actieve gezinnen en individuen die bereid zijn te investeren in hun training en verzorging.